Днес, 29 март, България отбелязва 20 години членство в Организацията на

...
Днес, 29 март, България отбелязва 20 години членство в Организацията на
Коментари Харесай

Каква е равносметката на българските политически лидери за 20-годишното членство в НАТО

Днес, 29 март, България отбелязва 20 години участие в Организацията на Северноатлантическия контракт - НАТО.

Ето и каква равносметка направиха българските политически фигури във връзка две десетилетия в Организацията.

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски дефинира България като благонадежден и сигурен сътрудник. " 20 години, в които България се утвърди като високоценен, благонадежден и сигурен сътрудник на интернационалната сцена. Приносът на Движението за права и свободи за постигането на тази стратегическа цел за България е голям ", сподели той

По думите му Движение за права и свободи през цялото време отстоява евроатлантическите полезности, повярва, че пътят за развиване на страната минава през НАТО и Европейски Съюз и наложи този цивилизационен избор.

Министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев също направи коментар във връзка 20-годишнината в НАТО. Попитан по какъв начин се трансформирала българската войска за 20 години в Организацията, Тагарев отговори:

" В съпоставяне преди 20 години несъмнено армията е доста по-добре готова да работи взаимно с нашите съдружници, с цел да спрем всеки един евентуален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съдружници, в случай че това се наложи. Няма нужда сами да подсигуряваме нашата сигурност, да влагаме големи средства, каквито инвестирахме преди 1989 година. Всички усилваме разноските за защита, усилваме отбранителните си качества, само че още веднъж ние сме по-добре готови да действаме дружно и да подсигуряваме общата ни сигурност ".

" Има за жалост част от нашето общество, което не схваща какво значи НАТО за нашата сигурност и търси други разновидности. Определено мога да кажа, че тези разновидности не подхождат на българския народен интерес, те не оферират никаква опция ", добави военният министър в оставка.

" Присъединяването ни към този най-мощен боен съюз на нашето съвремие - НАТО, е в действителност и присъединение към едно пространство на споделените демократични полезности, на независимост и мир, на ценене на човешките права и на върховенството на закона ", сподели президентът Румен Радев на националната конференция на тематика " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ".

По време на конференцията, коментар направи и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. " НАТО за България не е единствено стратегическа и външнополитическа цел, а тласък за одобряване на демократичните полезности, за социално-икономически прогрес ", съобщи Габриел. Тя акцентира още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да ѝ оказва поддръжка.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов се разгласи срещу участието на България в НАТО.

" 20 години след влизането в НАТО, българските въоръжени сили са на ръба на оцеляването, националната ни сигурност и защита е подкопана ", споделя той.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР